Mi a 3D CBCT avagy a fogászati ct?

Mi a 3D CBCT avagy a fogászati ct?

A CT rövidítés a Computed Tomography kifejezésből ered, a CBCT pedig a Cone Beam vagyis a röntgensugár kúp formájára utal.

Ahogy az előzőekből láthattuk, a CT is röntgensugarat használ a felvételek elkészítéséhez.

A különbség a hagyományos panoráma röntgen vagy az intraorális röntgenhez képest az, hogy itt 3 dimenzióban készül a felvétel míg az előzőeknél csak egy 2 dimenziós leképezés születik.

Tekintve a technológia lényegét, a legpontosabb képet a 3D CBCT adja.Erre a felvételre akkor lehet szükség amikor a hagyományos fogászati röntgenfelvételek elégtelenek a diagnózis felállításához. Bár a fogászati CBCT nagyobb sugárdózissal jár mint egy panoráma röntgen felvétel, azonban a hagyományos CT-knél jóval kisebbel. A CBCT fogászatilag indokolt lehet implantálás előtt (3d implant tervezés), vagy az idegpálya 3dimenziós futásának megállapítására, fog vagy csont eredetű problémák megállapítására, valamint arcüregi problémák feltárására. A 3D CBCT elkészítése során egy forgó kúp sugárral térképezi fel a fogazatot, így készülhet több felvétel, amit a gép összeillesztve egy 75mikron pontosságú kép készülhet.

Milyen előkészületek szükségesek a fogászati 3D CBCT előtt?

Semmilyen különleges előkészület nem szükséges, azaz a beteg ehet ihat a felvétel előtt ahogy a napi rutinjának megfelel. A felvétel előtt a különböző fémtárgyakat nyaktól felfelé el kell távolítani, úgy mint nyaklánc, fülbevaló, piercing, kivehető műfogsor stb.