3D CBCT vagy Panoráma röntgenfelvétel?

3D CBCT vagy Panoráma röntgenfelvétel?

A 3D CBCT, vagy fogászati CT-felvétel, ahogy a nevében is látjuk, 3 dimenziós felvételt készít, szemben a panorámaröntgen-felvétellel, amely 2 dimenziós képet ad a fogak állapotáról. Mit is jelent ez a gyakorlatban? A 3D CBCT-felvétel 3 dimenziós mivoltából adódóan 75mikron pontosságú szeleteket készít a fogazatról, illetve az állkapocsról. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az orvosnak lehetősége van a fog mélységében való megtekintésére bármilyen nézőpontból. (Tehát a 3D CBCT-felvétel bármilyen síkkal elvágható, így láthatóvá téve az adott metszetet.) A panorámaröntgen-felvétel, tekintve, hogy 2 dimenzióban készül, elkészülte után a nézőpontja nem változtatható, adott képpel dolgozik.



Mikor elég a panorámaröntgen-felvétel?

Orvosa első vizit alkalmával valószínűleg panoráma röntgen felvételt fog kérni Öntől. Ennek oka, hogy a panoráma rtg-kép alkalmas általános diagnosztikai célokra, tekintve hogy olcsó, alacsony sugárdózissal rendelkezik, illetve az esetek 90 százalékában elegendő támpontot ad az orvosnak a gyulladások, ciszták, illetve a fog koronai betegségeinek feltárásában. De gondoljunk bele, hogy egy 3 dimenziós tárgy (fogsor, állkapocs stb.) 2 dimenziós leképezésénél mennyi információ elveszhet az elkészült panorámaképről. Az állkapocs vastagságának függvényében, illetve a fogak átfedése miatt bizonyos gyulladások nem, vagy rosszul láthatóak, esetlegesen gyökércsatornák tűnhetnek el a kitakarások miatt, vagy bizonyos lyukak nem láthatóak a fogazat átfedése miatt.

Mikor nem elég a panorámaröntgen-felvétel?

A legáltalánosabb esetekben elmondható, hogy a fogorvosa, szájsebésze 3D CBCT-felvételt fog kérni Öntől, amennyiben implantáció előtt áll. Ennek oka, hogy a panorámaröntgen-felvétel az elkészítés módja miatt csak az állkapocs csontállományának magasságára enged következtetni, annak vastagságára nem. Ráadásul a panoráma rtg felvétel (mivel ki van terítve, mint egy földgömb) bizonyos szögekben torzítva látszódik. Tehát amikor az orvos implantátumot akar elhelyezni az állkapocscsontban, szeretné látni, hogy mélységében, vastagságában mennyi a csontállomány, hogyan tudja ebben elhelyezni az adott implantátumot. (Gyakran az orvosa a 3D CBCT-n tervezi meg, digitálisan hova kerüljön az implant.)

Gyökérkezelés esetén: amennyiben a panoráma vagy kisröntgen alapján nem egyértelmű a csatornák száma, vagy azok lefutása, az orvosa kérhet 3D CBCT-felvételt ennek tisztázására. Ilyen esetekben kiváló hasznát venni a 3 dimenzióban készült felvételnek, ugyanis itt nem veszik el információ a fogról, minden irányból megtekinthető.

Bölcsességfog műtétek előtt, amennyiben a panorámaröntgen-felvételen nem lehet eldönteni a gyökér és az ideg helyzetét, javallott a 3D CBCT-felvétel készítése, ugyanis a panoráma-felvételen, mivel egy vetületi kép, nem egyértelműen eldönthető hogy az ideg hogy helyezkedik el térben a foghoz képest. Amennyiben az ideg sérül a műtét során, úgy szövődmények léphetnek fel a jövőben.

A fent említett esetek a leggyakrabban előforduló helyzetek, természetesen az orvosa egyéb esetekben is kérheti a 3D CBCT-felvételt, illetve a fent említett eseteknél is lehetséges, hogy elégséges egy panoráma felvétel, hiszen abból is minden tökéletesen megállapítható.