Mit takar pontosan a 3D CBCT

Napjaink legkorszerűbb fogászati CT vizsgálata, amely századmilliméteres pontosságú képet alkot nemcsak a fogakról és a szájüregről, hanem még a csontállomány szerkesztésről is. A 3D CBCT gyors, részletgazdagabb a kétdimenziós panoráma röntgennél, alacsony sugárterheléssel jár, és különösen fontos szerepet játszik a bölcsességfogak eltávolításakor. Vegye fel a kapcsolatot a Nagymező utcai rendelőnkkel, és foglaljon időpontot!

MIT TAKAR PONTOSAN A 3D CBCT?

A CBCT – digitális volumentomográfia – egy innovatív, háromdimenziós radiológiai eljárás, mely egyedülállóan részletes, teljes körű képet ad az alsó- és felső állkapocs, valamint a fogazat állapotáról, ami nélkülözhetetlen a pontos diagnózis felállításához. A fogászati és szájsebészeti szegmensen túl a fül-orr-gégészeti eredetű panaszok felderítésében is rendkívül eredményes módszernek számít.

Ez a korszerű röntgentípus nemcsak az orvosoknak nyújt könnyebbséget a probléma meghatározásában, hanem a pácienseknek is kényelmesebb, alacsonyabb sugármegterheléssel járó, gyors vizsgálatot biztosít (10-15 másodperc).

<

A nagyobb pontosság azt is jelenti, hogy a 3D CBCT felvétellel elkerülhetők az esetleges félrekezelések, ami egyrészt időt, másrészt felesleges idegességet spórol meg pácienseinknek. Nálunk barátságos árak és hozzáállás várja, munkatársaink pedig kimagasló tapasztalattal rendelkeznek a radiológia területén.

Milyen esetekben ajánlott a 3D CBCT?

Az egyszerű fogászati röntgeneken túl, a 3D CBCT felvétel olyan információkkal is elláthatja a szakorvost, ami a kezelés pontosságát és hatékonyságát nagyban növelheti. A 3D CBCT képalkotó eljárásnak köszönhetően jóval több és összetettebb probléma orvosolható, ezáltal pedig csökkenthetőek a jövőbeli beavatkozások rizikófaktorai. Leegyszerűsítve: minél több góc, elváltozás látható a röntgenfelvételen, az orvos annál pontosabb diagnózist és kezelést tud felállítani, ami a páciens biztonságérzetét is csak növeli.

A következő esetekben érdemes a hagyományos fogászati röntgen helyett inkább 3D CBCT felvételt választani:

Fogászati gócok feltérképezése

Legyen szó kinövésekről, elhalt fogakról, kezeletlen vagy elakadt bölcsességfogakról, cisztákról vagy masszív fogkövekről, a fogászati gócok komoly bakteriális fertőzéseket okozhatnak, ami az egész testre hatással lehet. A fogászati gócok tünetei gyakran nem egyértelműek, ezért fontos, hogy fogászati CT-vel hatékonyan szűrhessük ki őket, így akadályozva meg a komolyabb szisztémás betegségeket, gyulladásokat.

Állkapocsízület elváltozásainak vizsgálata

Az állkapocs- vagy temporomandibuláris ízület a szervezet egyik legkomplexebb ízülete, amelynek betegségeitől többen – akár tudtuk nélkül – szenvednek. Amennyiben az ízületben vagy a fülben fájdalmat észlel rágás közben vagy nyugalmi helyzetben, valószínűleg a rágóízület rendellenességéről van szó. Röntgenvizsgálatunk egyértelműen képes diagnosztizálni az elváltozást, így segítve, hogy Ön a legmegfelelőbb kezelést kapja.

Bölcsességfog eltávolítása

Bölcsességfog eltávolítására több esetben is sor kerülhet. Legyen szó a fogak torlódásáról, a hátsó fogaknál tapasztalt feszítő érzésről, fogszuvasodásról vagy esetleg rossz leheletről, sok esetben a bölcsességfog elváltozásai állnak a háttérben. Fontos azonban, hogy a fogak eltávolítását fogászati CT vizsgálat vagy panorámaröntgen előzze meg, hiszen a foggyökér elhelyezkedését minden esetben pontosan ismerni kell.

Implantátum beültetése, csontpótló beavatkozások

Az implantátumbeültetés az egyik legkényesebb fogászati eljárás, amely ugyan rutinbeavatkozásnak számít, mégis komoly előkészítést igényel. Amennyiben a foghiány régóta fennáll, úgy csontpótló beavatkozásra is szükség lehet. Ennek pontos felméréséhez minden esetben 3D-s fogászati CT vizsgálat szükséges, amely tizedmilliméteres pontossággal képes meghatározni a csont vastagságát, valamint a beültetés lehetőségeit.

Fül-orr-gégészeti diagnosztika

Amennyiben a fül-orr-gégészeti vizsgálat során az orrmelléküregeket is meg kell tekinteni, háromdimenziós fogászati CT vizsgálatra van szükség. A 3D CBCT vizsgálat kevesebb, mint egy perc alatt, alacsony sugárzás mellett képes feltérképezni az arcüreg egészét, így fájdalommentesen, mégis maximális pontossággal állapíthatók meg az elváltozások, és szűrhetők ki a gyulladásos folyamatokra utaló jelek.

Hogyan zajlik a felvétel készítése?

A készülék egy sugárforrásból és egy vele szemközt lévő detektorból áll. Az eljárás során ezek forognak a páciens feje körül, 360 fokos kört leírva – akárcsak a panoráma röntgen esetében. A készülék kétdimenziós képsorozatot rögzít, majd ennek alapján számítógépes program használatával készül el a háromdimenziós verzió. Ez a kivételesen korszerű eljárás lehetővé teszi a fogazat és a csontozat teljes körű térbeli feltérképezését, tizedmilliméter pontosságú mérésekkel.

A vizsgálat kényelmes állópozícióban történik, ráadásul nem tart még egy percig se. Ezt azért fontos hangsúlyoznunk, mert egyes páciensek kifejezetten félnek attól, hogy sokáig sugárterhelésnek lesznek kitéve, de erről a 3D CBCT esetében szó sincs.

Mire számítson a felvétel előtt?

Hozzáértő asszisztenseink először is a vizsgálat sikerességének érdekében információkkal látják el. Ahogy azt már jeleztük, a 3D CBCT felvétel pár másodperces lesz, és állópozícióban zajlik majd. Mint minden fogászati röntgennél, ennél is lényeges, hogy a páciens a lehető legmozdulatlanabb maradjon, hogy nehogy homályos, bemozdult legyen a kép. Mivel itt is röntgensugárral dolgozunk, ezért a hagyományoshoz hasonlóan, 3D CBCT felvétel előtt is fontos eltávolítani minden fémet, vizsgálatot akadályozó tárgyat nyaktól felfelé. Értjük itt a nyakláncot, fülbevalót, testékszert, szemüveget és az egyéb kiegészítőket.

Mikor nem elegendő panorámaröntgen-felvételt készíttetni?

Ameddig a hagyományos panorámaröntgen-felvétel csak az állkapocs csontállományának magasságát tudja megmutatni, addig a 3D CBCT felvétel annak vastagságát, sűrűségét, minőségét is. Ez bizonyos fogászati, illetve szájsebészeti beavatkozások előtt, pl. implantációnál különösen lényeges, de gyökérkezelés előtt is hasznos a csatornák feltérképezése és lefutása miatt. Bölcsességfog eltávolításakor különösen fontos, hogy lássuk, milyen mértékben érintett a beavatkozáskor fent az arcüreg vagy lent az ideg. Összességében elmondható, hogy a 3D CBCT technológiával olyan tűpontos felvétel készíthető, ami még akár a rejtett problémákat is megmutatja, így borítékolhatóbb akár egy sikeresebb kezelés is.

Fogászati CT a Nagymező Dentál Radiológiánál

Fogászati röntgen laboratóriumunkban profi szakembergárdával, segítőkész asszisztensekkel és kiemelkedően kedvező árakkal állunk rendelkezésére 3D CBCT elvégzése esetén:

  • alsó- és felső állkapocs: 16000 Ft.
  • alsó- vagy felső állkapocs: 10000 Ft.
  • „kis” ct (3 fogról): 8000 Ft.
  • összes vizsgálatunk tartalmazza a CD-re írás illetve digitális megosztás költségeit (e-mail)
  • igény esetén ingyenesen újra CD-re írjuk a felvételt

Mivel a különféle fogászati beavatkozások (implantációk, hidak, foghúzások) eleve költségesek, ezért fontosnak tartottuk 3D CBCT árainkat úgy összeállítani, hogy azok mindenki számára jutányosak, megfizethetőek legyenek. Ha fogászati röntgennel vagy díjainkkal kapcsolatban további kérdései lennének, bizalommal fordulhat munkatársainkhoz. Várjuk megkeresését.