Fogászati blog

Fontos információk, tudnivalók, érdekességek a fogászati röntgenekkel és típusaikkal kapcsolatban. Ha szeretne többet is megtudni a korszerű eljárásokról, érdemes rendszeresen nyomon követnie bejegyzéseinket. A precíz, szakszerű tájékoztatáson túl, igyekszünk közérthetővé tenni minden technikát, hogy minél nagyobb biztonságban érezze magát nálunk. Ha mégis további kérdései lennének, azokat felkészült munkatársainknak bármikor felteheti. Keressen minket bizalommal, ha gyors fogászati röntgenre van szüksége! Teljes körű szolgáltatásainkban garantáltan nem fog csalódni, hiszen a fogászati radiológia teljes palettáját lefedjük.

Műtét nélküli implantáció

Műtét nélküli implantáció? Lehetséges!

Az implantátumok egyre népszerűbb megoldásnak számítanak a fogpótlás terén, azonban sokan éppen a beavatkozás műtéti jellege miatt tartanak a kezeléstől. A műtét nélküli implantáció ilyen esetben hatékony segítséget kínálhat, azonban a megfelelő végeredményhez elengedhetetlen az előzetes fogászati CT készítése.

Fogászati góckutatás 3D CBCT-vel

Fogászati góckutatás 3D CBCT segítségével

A szuvas fogak és ínybetegségek komoly, fájdalmas tüneteket okozhatnak, sokan mégsem fordulnak időben fogorvoshoz, hiszen fájdalomcsillapítókkal ideiglenesen képesek elnyomni a tüneteket. Az elhanyagolt fogbetegségek azonban olyan gócok kialakulását eredményezhetik, amelyek a szervezet egészét negatívan érinthetik. Lássuk, hogyan segíthet a 3D CBCT a góckutatásban!

Fogászati röntgen fajtái

Fogászati röntgen fajtái és alkalmazási területei

Az intraorális, más néven szájüregi röntgent olyan esetekben alkalmazzák, amikor 1-1 fog állapotáról szeretne az orvos részletgazdag, nagy felbontású képet kapni. A felvételen láthatóvá válnak a gyökércsatornák, a gyökércsúcs körüli elváltozások és a csontszerkezet is.

Mi a panoráma röntgen?

Mi a panoráma röntgen?

Panoráma röntgent többnyire állapotfelmérés, ill. góckutatás céljából készítenek. A felvétel nemcsak a fogak állapotáról nyújt teljes körű információt, de az azok mellett elhelyezkedő csontokról is. Segítségével az állkapcsot érintő problémák, ciszták és egyéb szájüregben történt elváltozások idejében kiszűrhetők. Alkalmazása a részleges és teljes fogbeültetés sikerességéhez is hozzájárulhat.

Mi a 3D CBCT avagy a fogászati ct?

Mi az a CBCT?

A 3D CBCT képalkotásnak (Cone Beam) hála, mára a teljes fogsorról, az arcüregről, és a környező szövetekről is részletesebb képet kaphatunk. Az intraorális- és panoráma röntgennel szemben aprólékosabb felvételt állít elő, méghozzá 3D-ben. Az újfajta sugárterhelés alkalmazása nem csak a diagnosztikában, a fogbeültetést érintően is legalább annyira hasznos lehet.


3D CBCT vagy Panoráma röntgenfelvétel?

3D CBCT vagy Panoráma röntgenfelvétel?

A következő bejegyzésünkben megvizsgáljuk, mik a különbségek és hasonlóságok a panorámaröntgen, illetve a 3D CBCT (cone beam CT) felvételek közt, illetve hogy milyen esetekben javallott a panoráma vagy CBCT használata.

Mikor van szükség fogászati röntgen készítésére?

Mikor van szükség fogászati röntgen készítésére?

Szerencsére egyre többen tisztában vannak azzal, hogy milyen fontos félévente megejteni a fogászati vizsgálatot. Mint az egészségünket érintő minden területen, itt is sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, hiszen egy kezdődő fogszuvasodás kezelése jóval könnyebb, fájdalommentesebb és olcsóbb, mint az elhanyagolás miatti súlyos állapotok helyreállítása.