Fogászati röntgen fajtái és alkalmazási területei

Fogászati röntgen fajtái

Intraorális röntgen

Az intraorális, más néven szájüregi röntgent olyan esetekben alkalmazzák, amikor 1-1 fog állapotáról szeretne az orvos részletgazdag, nagy felbontású képet kapni. A felvételen láthatóvá válnak a gyökércsatornák, a gyökércsúcs körüli elváltozások és a csontszerkezet is. Ezért elsősorban fogászati elváltozások diagnosztizálására, gyökérkezelésekhez és azok elenőrzéséhez használják, illetve olyan esetekben, amikor egy fog eltakarja a mögötte lévőt. Előnye, hogy a minimális sugárzást kibocsátó panoráma röntgenhez képest is kisebb sugárterheléssel jár, ezért többször is megismételhető.

Panoráma röntgen

A panoráma röntgen az egész fogsor állapotát megmutatja, így szájsebészeti és csontpótló beavatkozásoknál, fogszabályozásnál, fogimplantációnál és góckutatásnál is elengedhetetlen. Ez a képalkotási megoldás megmutatja a fogíny és a csont sorvadását, kiválóan alkalmas az állkapocsízület elváltozásainak vizsgálatára, de segítségével kimutathatóak a szuvas területek és a fogínyvérzés oka is.

3D CBCT

3D CBCT (Cone Beam CT) a legmodernebb, háromdimenziós fogorvosi képalkotó eljárás, amely századmilliméteres pontosságú képet ad a fogazat, illetve az alsó és a felső álkapocs csontállományának szerkezetéről. Ez a gyors és a másik kettőnél kisebb sugárterheléssel járó módszer rendkívül eredményes a fül-orr gégészeti panaszok felderítése, a fogimplantátumhoz szükséges csontállomány ellenőrzése és gyökérkezelés során. Továbbá bölcsességfog eltávolításakor, illetve olyan esetekben is, amikor a fogakat érintő fájdalom forrása (pl. egy bennrekedt foggyökérdarab) ismeretlen.

Fogászati röntgen laboratóriumunkban pácienseinket várjuk szeretettel beutaló nélkül is, amennyiben a röntgen felvételekkel kapcsolatban további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!