Fogászati góckutatás 3D CBCT segítségével

3D CBCT vagy Panoráma röntgenfelvétel?

A szuvas fogak és ínybetegségek komoly, fájdalmas tüneteket okozhatnak, sokan mégsem fordulnak időben fogorvoshoz, hiszen fájdalomcsillapítókkal ideiglenesen képesek elnyomni a tüneteket. Az elhanyagolt fogbetegségek azonban olyan gócok kialakulását eredményezhetik, amelyek a szervezet egészét negatívan érinthetik. Lássuk, hogyan segíthet a 3D CBCT a góckutatásban!Mit tekinthetünk gócoknak, és milyen tünetekhez vezethetnek?

Legyen szó rosszul sikerült és elhanyagolt gyökérkezelésről, nagyobb fogkövekről, elakadt bölcsességfogakról, letört fogakról, kezeletlen fogszuvasodásról, cisztákról vagy granulómákról, minden esetben gócokról beszélhetünk, amennyiben az adott területen felgyülemlő baktériumok vagy azok toxinjai a szervezet különböző részeibe áramlanak. A gócok rejtett gyulladások, amelyek nem okoznak látványos tüneteket, azonban több betegségért is felelősek lehetnek, ideértve az ízületi fájdalmakat, a különböző bőrbetegségeket, a foltos hajhullást, a kötőhártya-gyulladás vagy éppen a vese-, szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Éppen ezért fontos, hogy az ilyen tünetek esetén góckutatással keressük meg a betegség forrását.

3D CBCT vizsgálattal a gócok felderítésére

A 3D CBCT vizsgálat a ma ismert legrészletgazdagabb eredményt produkáló képalkotási módszer, amely így kiválóan alkalmas a szájüreg rejtett problémáinak felfedezésére. A minimális sugárdózissal járó, biztonságos vizsgálat során háromdimenziós képet kaphatunk a páciens csontszerkezetéről, illetve a fogak és a körülöttük lévő szövetek állapotáról, megmutatva a hagyományos röntgennel nehezen feltárható gócokat.

Gyökérkezelés esetén: amennyiben a panoráma vagy kisröntgen alapján nem egyértelmű a csatornák száma, vagy azok lefutása, az orvosa kérhet 3D CBCT-felvételt ennek tisztázására. Ilyen esetekben kiváló hasznát venni a 3 dimenzióban készült felvételnek, ugyanis itt nem veszik el információ a fogról, minden irányból megtekinthető.

A fogászati góckutatás menete:

- A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral jönni, és fogat mosni sem kell előtte.

- A felvétel készítése során a készülék sugárforrása és detektora 360 fokos kört leírva fordul meg a páciens feje körül. Ez mindössze 10-15 másodpercet vesz igénybe, amely időtartam alatt a betegnek mozdulatlannak kell lennie.

- Az elkészült felvételekről digitális másolatot készítünk, amelyet azonnal a páciens rendelkezésére bocsátunk.

Szeretne pontos képet kapni fogai állapotáról, így is segítve fogorvosát a pontos diagnózis felállításában? Jelentkezzen be hozzánk most online!