Műtét nélküli implantáció? Lehetséges!

Műtét nélküli implantáció

Az implantátumok egyre népszerűbb megoldásnak számítanak a fogpótlás terén, azonban sokan éppen a beavatkozás műtéti jellege miatt tartanak a kezeléstől. A műtét nélküli implantáció ilyen esetben hatékony segítséget kínálhat, azonban a megfelelő végeredményhez elengedhetetlen az előzetes fogászati CT készítése.Miért olyan népszerű az implantáció?

A fogászati kezelések során az elsődleges cél a természetes fogak megőrzése, azonban a hagyományos fogtömés, az inlayek alkalmazása vagy éppen a gyökérkezelés nem minden esetben megoldható. Amennyiben a természetes foggyökeret valamilyen okból szükséges eltávolítani, a modern implantátumok képesek az eredeti fogakkal megegyező esztétikai megjelenésű végeredményt kínálni. Az implantátumok (azaz a mesterséges foggyökerek) behelyezéséhez azonban sebészeti beavatkozásra van szükség, ám nem mindegy, hogy ez milyen mértékű.

Mi is az a műtét nélküli implantáció?

Műtét alatt a legtöbb esetben a feltárást jelentő sebészeti beavatkozásokat értjük. Természetesen az implantátumok behelyezéséhez minden esetben szükséges valamilyen mértékű sebészi munka, azonban a megfelelő fogászati CT elvégzésével és a szükséges technika alkalmazásával ma már lehetséges a feltárás nélküli, minimális beavatkozást igénylő implantátumbeültetés is.

A műtét nélküli implantáció feltétele, hogy CT-vizsgálat során olyan részletességű felvételek készüljenek a páciens szájüregéről, amelynek alapján egy az implantátum behelyezéséhez használt úgynevezett sablon készülhet. Ez a sablon nem más, mint egy fém gyűrűkkel ellátott műanyag lemez, amely segítségével biztosítható, hogy a csontfúrás feltárás nélkül is pontosan elvégezhető legyen.

Ezért lehet előnyös a műtét nélküli implantáció

A feltárást igénylő sebészeti beavatkozások nem csak riasztóak lehetnek, de az implantátum beültetése után lassabb regenerációs időszakot is igényelnek. A műtét nélküli implantáció ezzel szemben biztosítja, hogy a nyálkahártya csak a lehető legkisebb mértékben szenvedjen sérülést, ráadásul mivel nem szükséges varratokat alkalmazni, a seb gyógyulása is gyorsabb lehet.